Title comes here

Subtitle comes here.


Ikonfestés


A bizánci rítus ünneplése lehetővé teszi számunkra, hogy az ortodoxia szívéhez kapcsolódjunk. A keleti hagyomány e tiszteletében gyakoroljuk monostorunkban az ikonfestést.

Az ikon nem elsősorban művészeti alkotás, hanem lényegében kultikus kép; mély értelmét a megélt liturgián keresztül kapja: legyen az a templomban, otthon, családi vagy egyéni imában. Az Egyház megáldja az ikont, ezáltal válik az tiszteletre méltóvá.

Az ikonfestés úgy lelki, mint materiális előkészületet igényel; a hitben és imában készül el, aprólékos munka ez, mely sok figyelmet követel a tábla előkészítésétől kezdve egészen a végső firniszelésig .

Az ikon "tartós", hosszú időre készül, az évek múltával színei nem fakulnak meg, egész életünkben végigkísér minket, hirdetve a köztünk lévő Isten Országát, ránk sugározva az isteni világosságot, mely megvilágítja a szentek és igazak arcát.


Ikon-galéria

A következő oldalak nem katalógus szerepet töltenek be, mert minden ikon egyedi, és számtalanok azok a régi ikonok, melyek a kortárs ikonokhoz modellként szolgálhatnak.

A galéria megtekintéséhez kérjük, kattintson az alábbi ikonra!

(Személyes használatra szabadon letöltheti az ikonokat. Mindemellett kérjük, publikációra vagy internetes lapjához való használathoz lépjen velünk kapcsolatba!)