Title comes here

Subtitle comes here.


Casa lui Edith Royer


Vechiul chenar de piatră de la intrare încadrează un portal sculptat cu trei scene din viaţa prorocului Ilie : şederea sa la Cherit unde a fost hrănit de corbi; întâlnirea sa cu Dumnezeu la Horeb; înălţarea sa la cer într-un car de foc.

Să deschidem poarta : ne aflăm în curtea unei case burgunde din secolul al XVIII-lea. Aceasta a fost locuinţa lui Edith Royer, născută Challan-Belval (1841-1924), confidentă a Sfintei Inimi, la originea arhiconfreriei de rugăciune şi penitenţă din Montmartre. Edith împreună cu soţul ei Charles locuiau în clădirea din stânga, pe când socrii săi erau în cea din dreapta. În camera sa (capela actualei mănăstiri) Edith a avut adesea viziunea Inimii lui Cristos.

După dorinţa lui Edith Royer, urmaşii săi pun această proprietate la dispoziţia unei comunităţi religioase. Astfel ea a adăpostit pe o perioadă de 52 de ani o mănăstire de Bernardine de la 1898 la 1950, apoi postulatul Micilor Fraţi ai lui Foucauld înainte de a primi în 1974 pe carmelitanele din Nancy. Fiecare comunitate şi-a lăsat urma. Bernardinele au reunit cele două clădiri printr-un coridor şi au deschis chilii la etaj, în timp ce Micii Fraţi au modificat camera lui Edith Royer devenită capelă prin adăugirea unei bolte.

Carmelitanele au transformat clădirile anexe în casă de oaspeţi şi una în bibliotecă. În trapeză putem să remarcăm data construcţiei : 1741.

La intrarea în capelă, o icoană menţionează amintirea lui Edith Royer. Mormântul său se află în cimitirul din sat, în faţa bisericii aproape de mănăstire.


Cimitirul

În parcul mănăstirii se odihnesc cele două surori defuncte, co-fondatoare ale Carmelului Sfântul Ilie.

"Fericite acelea pe care le-ai ales, acelea pe care le-ai luat, Doamne, cu tine." (Slujba de înmormântare pentru călugăriţe)

Sora Maria, născută Magdaleine Oudart.
13.01.1910 / Profesiunea 24.01 1934 / † 6.1.1993

Maica Elisabeta, născută Marie Roussel.
18.11.1903 / Profesiunea 7.6.1928 / † 15.6.1996

Biblioteca

Biblioteca comunităţii conţine aproape 30000 de volume şi un mare număr de reviste; ea este mai ales specializată în domeniul patristic, ecumenic, carmelitan şi iconografic.
Ea a primit biblioteca personală a Sorei Marie de la Trinité, dominicană din Campagnes, decedată la Flavigny în 1980.
O bibliotecă de 500 de volume este la dispoziţia oaspeţilor.