Un schit în România


Răspunzând la invitaţia mitropolitului greco-catolic din România, Î.P.S. Lucian Mureşan, mănăstirea Sfântul Ilie a pus bazele unui schit, într-o vale din Carpaţi, la Stânceni, la 14 septembrie 1994, de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci. Schitul este consacrat Sfintei Cruci, care îi uneşte pe toţi creştinii în aşteptarea Învierii.

La marginea unui sat unde locuiesc ortodocşi, catolici şi protestanţi, schitul este un loc de rugăciune pentru Unitate. Este situat la aproximativ 15 km de mănăstirea ortodoxă din Topliţa, al cărei hram este Sfântul Ilie.

Surorile trăiesc în ermitaje separate, conform Regulei primitive a Carmelului. Ele se regăsesc pentru rugăciune într-o bisericuţă din lemn, dedicată Schimbării la Faţă. Mesele şi întâlnirile comunitare au loc într-o casă principală. O casă de oaspeţi permite să primim persoane doritoare de un timp de reculegere.

La 14 septembrie 2019, Cardinalul Lucian, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, a înființat Sanctuarul Arhiepiscopal Major "Sfânta Cruce" în Schitul carmelitan consacrat Sfintei Cruci din Stânceni.


Adresa:


Schitul Sfânta Cruce 

str. Gudea nr. 281
547575 Stânceni (Mures)

Tel.: +40 265 719 914; +40 740 880 125
E-mail: schitulstanceni@yahoo.fr

Localitatea Stânceni este situată în Transilvania, aproape de Moldova, la 300 km la Nord de Bucureşti, la 85 km de Târgu-Mureş. Gara din Stânceni se află pe linia căii ferate Braşov-Deda (400).